Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

PBR, NÉBIH Kovács Szilvia

Bevetésre kész az önkormányzati parlagfű bejelentő rendszer


Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Komunáldata Kft. közös fejlesztésében. A rendszert jövő évi parlagfűszezon idején vethetik be országszerte.

A parlagfüves területek számának csökkentése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából már 2012-ben létrehoztak egy elektronikus Parlagfű Bejelentő Rendszert. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján bárki megteheti bejelentését, amely az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jut el. Ez lehet a földhivatal, a növény- és talajvédelmi igazgatóság, illetve települési kezelésben lévő terület esetében közvetlenül az önkormányzat.

A kedvező tapasztalatokat figyelembe véve a szaktárca a rendszer fejlesztése mellett döntött, így jött létre az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer. Az új rendszer használatának bemutatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a megyei kormányhivatalok  növény- és talajvédelmi igazgatóságaival együttműködve országszerte tájékoztató előadásokat szervez.

A rendszer fejlesztésében résztvevő Komunáldata Kft. ügyvezetője, Kelemen Péter elmondta: az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer, mint a neve is utal rá, az önkormányzatok munkáját kívánja segíteni abban, hogy hatékonyabban fel tudják dolgozni a bejelentéseket, s gyorsabban mentesíthessék a parlagfűtől a fertőzött területeket.

Forrás: Kecskeméti Televízió / tudositok.hu / Fehérvár Médiacentrum

Legújabb Kapcsolódó Bejegyzések